неделя, 30 октомври 2016 г.

Домашна маска за растеж на косата


Привет :)
Вече над година в грижите за косата сериозно включих и домашните маски .Всяка седмица,най често в неделя правя различна домашна маска за коса.Днес реших да ви разкажа за една маска за растеж на косата.


Маска с горчица на прах - за да съм точна това не е маска за косата а за скалпа.


Малко повече за горчицата на прах и действието и :


- повишава кръвообращението в кожата на главата, което гарантира по-бързото подновяване на епидермиса 
- увеличава действието на други продукти, които са част от маската. Поради факта, че увеличава кръвообращението, горчица на прах позволява на другите компоненти, които са част от микса (това може да бъде кисело мляко, мед, яйца, или дори ракия) все повече засягат скалпа.
- засилване на растежа.
- подпомага спиране на косопада

Противопоказания:
- раздразнена кожа на главата или открити рани
- много суха кожа на скалпа
- чувствителна кожа


Маската определено не е като останалите домашни маски.Тя има много силно загряващо действие и при невнимание може да изгори скалпа и са пресуши косата.Препоръчително е да се прави 2 пъти годишно пролет и есен 4 поредни седмици по веднъж седмично.Аз пролетта направих първия курс,сега започнах есенния.
Да започнем по същество-ето необходимите продукти:
- горчица на прах(може да я купите от руски магазин ,цената и е около 3-4 лв.)
- зехтин
- захар (оригиналната рецепта е с бяла,но в случая имах само кафява)
- жълтък
- кокосово масло (за дължините на косата)

Това което първо трябва да направим е да се погрижим за дължините на косата.Те трябва да се намажат с някакво масло което да предпази косъма от пресушаване ако горчицата попадне върху него.Може да ползвате зехтин или друго масло подходящо за коса което имате ,аз избрах кокосовото.


Кокосовото масло се отразява прекрасно на косата.Преди година направих няколко седмичен курс с него за дължините на косата и определено подобри доста цялостното състояние косата.Купувала съм различни марки,в самото начало купих на Икаров и Ривана,но не бях доволна.Започнах да купувам кокосово масло което е за кулинарни цели,важно е да е студено пресовано и без други примеси.Цената за бурканче 200гр. е около 8 лв.
Консистенцията му е полутвърда и трябва да се разтопи на водна баня за да се нанесе на косата.Трябва да се има предвид,че затопленото масло може да свали боята за коса.Затопленото масло се нанася по дължините на косата ,без корените,слага се найлонова шапка за баня и се увива в кърпа.колкото повече време стоите-толкова по - добре.

 Тук е мястото да вметна за тази много удобна кърпа за коса.
Купих я от Джъмбо като започнах редовно да си правя домашни маски и да стоя с часове с тях.Закопчава се с копче в долната си част и стои стабилно ,без да се размества.От мека микрофибърна материя е ,цената не помня точно,не около 4-5 лв.
Снимка от интернет как се ползва кърпата.

След като сме прекарали достатъчно време с кокосовото масло,може да започнем приготвянето на маската с горчица.При първото нанасяне стойте около 5-10 мин.Всяка следваща седмица времето се увеличава .Първия път пролетта когата правих маската едвам издържах 5мин.,толкова силно пареше,всякаш главата ми гори.На следващата седмица стоях 20 мин ,без вече да е толкова силно паренето.На 4-тата седмица издържах безпроблемно 1 час .
Сега започвайки пак есента първия път стоях 15-тина мин. ,без да има толкова силно загряване.

В стъклена купа сложете 2 супени лъжици горчица на прах


Добавете 2 супени лъжици гореща вода и разбъркаите добре


Добавете 1 жълтък и супена лъжица зехтин и разбъркайте добре

Накрая прибавяме и супена лъжица захар и отново разбъркваме добре

Маската е готова за нанасяне.За да разделяте косата по прецизно  може да ползвате металния шиш на гребен за тупиране,важно е маската да се нанася максимално бързо и да се внимава да колкото се може по малко да се маже по косата.Доста е трудно сам да я нанесеш презизно само по скалпа ,особено там където не виждаш.За нанасяне се ползва четка за боядисване .


Косата отново се покрива с найлонова шапка и кърпа .
След като мине необходимото време първо се изплаква косата с хладна вода,горчицата има много силен,направо задушаващ аромат и тази част и изплакването е доста неприятна....направо ми се насълзяват очите ....доста люти.След това косата се измива с шампоан два пъти.

1 коментар:

  1. Не бях чувала за тази маска, но бих я опитала. Статията беше изключително полезна :)

    ОтговорИзтриване